Sernik z lemon curd – niezwykle delikatny i pyszny. Poznaj przepis!

sernik z lemon curd

Sernik z lemon curd to pyszny deser uwielbiany przez większość osób. Jest bardzo delikatny, lekki jak piórko i puszysty. Lemon curd to mus cytrynowy, który nadaje mu bardziej wyrazistego smaku. Poznaj przepis!

REKLAMA

Sernik to ciasto, które robi się szybko, ale za to jego pieczenie wymaga większego czasu. Jest idealne na każdą okazję i ma wyśmienity smak. Aromat unoszący się podczas pieczenia sernika jest niezwykle piękny i sprawia, że jeszcze bardziej mamy na niego ochotę. Sernik z dodatkiem lemon curd sprawi, że będzie mieć jeszcze lepszy smak i będzie niezwykle aromatyczny. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj!

Sernik z lemon curd – pyszny i lekki. Przepis

sernik z lemon curd

Składniki:

Spód: 

» 160 g ciasteczek pełnoziarnistych
» 70g masła

Masa serowa:

» 700 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
» 4 jajka
» 1 i 1/4 szklanki cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 1\4 łyżeczki soli
» pół szklanki śmietany kremówki
» sok z 1 cytryny

Lemon curd:

» sok z 2 cytryn
» 1 żółtko
» 2 jajka
» pół szklanki cukru
» 1 łyżka śmietany kremówki
» 2 łyżki zimnego masła
» szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:

Ciasteczka zmiel w malakserze, następnie dodaj rozpuszczone masło i zmiel ponownie. Wyłóż ciasteczkowy spód na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, następnie podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 10-15 minut.

Przygotuj masę serową: do miski wsyp cukier i wlej sok z cytryny, następnie zmiksuj przez kilka minut. Do drugiej miski dodaj twaróg, cukier wanilinowy i sól, a potem wszystko zmiksuj przez 5 minut. Dodaj do masy zmiksowany wcześniej cukier z sokiem z cytryny i zmiksuj. Białka oddziel od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Żółtka dodaj do masy serowej, a potem zmiksuj. Dolej śmietankę, następnie krótko zmiksuj, a na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj masę z pianką – drewnianą łyżką lub trzepaczką. Masę serową przelej na ciasteczkowy spód, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1,5 godziny.

REKLAMA

Lemon curd – jak go przygotować?

Lemon curd przygotuj na pół godziny przed wyjęciem sernika z piekarnika. Sok z cytryny podgrzej na niewielkim ogniu, ale nie pozwól, by się zagotował! Zdejmij z ognia, a do miski dodaj jajka i ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj, aż uzyskasz gładką i puszystą masę. Wtedy dolej bardzo powoli gorący sok z cytryny. Przelej całość do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, a kiedy będzie bardzo ciepłe, zdejmij z ognia. Dodaj wtedy masło, sól oraz śmietankę kremówkę, następnie mieszaj energicznie, aż składniki się połączą. Odstaw do przestudzenia.

Gdy sernik lekko przestygnie, polej na jego wierzch lemon curd. I gotowe! Smacznego!

Podziel się: