Zupa ogórkowa jest jednym z klasyków polskiej kuchni. Wiele osób kojarzy ją z dzieciństwem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby obecnie przygotować ją zgodnie z poniższym przepisem.
Pyszna i aromatyczna zupa ogórkowa to świetny pomysł na pyszny obiad. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekt smakowy wprawia w zachwyt. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.
Składniki:
żeberka wieprzowe
2 marchewki
1 pietruszka
6 ziemniaków
szklanka mleka
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
garść koperku
sól i pieprz
słoik kiszonych ogórków
Sposób przygotowania:
Żeberka wkładamy do garnka wypełnionego wodą i powoli je zagotowujemy. Kiedy woda zacznie się gotować, wylewamy ją, płuczemy mięso i ponownie zagotowujemy przez godzinę na wolnym ogniu. W międzyczasie dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane i pokrojone marchewkę i pietruszkę.
Ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do zupy na 25 minut przed końcem gotowania. Po tym czasie ścieramy na tarce ogórki, dodajemy je wraz z zalewą po kiszeniu do zupy i wlewamy szklankę mleka. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy z mięsem z żeberek.