Zupa pomidorowa jest niewątpliwie jednym z klasyków polskiej kuchni. Mając dostęp do sezonowych warzyw, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ich wykorzystanie do zupy, niż pomidorów z puszki.
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek)
cebula
oliwa
1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
ulubione zioła (np. lubczyk, pietruszka, bazylia)
sól i pieprz
makaron lub ryż
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy i układamy na blasze z nieobranym czosnkiem. Polewamy oliwą i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po ostygnięciu zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na małe kawałki. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i szklimy ją w garnku na oliwie. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory z obranym czosnkiem, a także zioła, sól i pieprz.
Zupę możemy dodatkowo zahartować śmietaną lub zblendować. Podajemy ją z ryżem lub makaronem.