Ciasto brownie jest uwielbiane przez wiele osób. Przyrządzenie tego wypieku z fasoli nie jest niczym zaskakującym, a co więcej, bez problemu wpasuje się w gusta jeszcze większej liczby osób.
Brownie z fasoli jest zupełnie nowym spojrzeniem na ten wypiek. Klasyczne ciasto tworzone jest na bazie czekolady, cukru i jajek. Fasolowa wersja jest jednak jeszcze lepsza i zdrowsza!
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
5 dużych jajek
kostka masła
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodziwo (może być ksylitol ok. pół szklanki, ale równie dobrze sprawdzi się rozdrobniony banan)
Sposób przygotowania:
Odsączamy fasolę przez sito i dokładnie ją płuczemy, po czym przekładamy do miski. Dodajemy do niej kakao, proszek do pieczenia i słodziwo. W garnku roztapiamy masło i czekamy aż ostygnie. Po tym czasie dodajemy do pozostałych składników.
W misce ubijamy jajka na gładką masę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy fasolowo-kakaową masę. Po dokładnym połączeniu masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ciasto ostygnie, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin.