Pyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w kilka minut. Ten deser bazuje na składniku, który jest dobrze znany każdemu z nas, a w dodatku na pewno masz go w swojej kuchni. Poznaj przepis!
To ciasto z pewnością zachwyci smakiem twoich bliskich i znajomych. Jego głównym składnikiem jest kasza manna. Obłędny spód, który zrobiony jest właśnie z kaszy manny połączony z białą czekoladą i w dodatku przełożony czekoladowo-ryżowym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz. Wystarczy tylko kilka minut i wyśmienity deser gotowy.
Pyszne ciasto bez pieczenia. Dosłownie rozpływa się w ustach
Składniki:
» 1 litr mleka
» 210 g kaszy manny
» 140 g cukru
» 150 g białej czekolady
Krem czekoladowo ryżowy:
» 400 g czekolady z ryżem (crusti choc z Lidla)
» 150 ml śmietanki 36%
Dodatkowo do dekoracji: 200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp cukier i kaszę mannę, następnie wymieszaj. W garnku zagotuj mleko, a gdy się zagotuje zdejmij z ognia i dodaj szybkim ruchem kaszę z cukrem. Mieszaj szybko i ponownie gotuj, ale na średnim ogniu, ciągle mieszaj. Masa będzie bardzo gęsta – wtedy zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia.
Formę o wymiarach 21×36 cm opłucz zimną wodą i nie wycieraj. Wyłóż od razu całość przygotowanej, gorącej masy i wyrównaj powierzchnię.
W miseczce umieść czekoladę ryżową i zalej śmietaną kremówką, następnie rozpuść w mikrofali. Od razu wyłóż na spód z kaszy manny i wyrównaj. Ciasto umieść w lodówce, a w tym czasie ubij 200 ml śmietanki kremówki. Gdy ciasto będzie już zimne i stężeje, wyłóż warstwę śmietanki na wierzch. I gotowe! Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce. Smacznego!