Na ogórki małosolne niektórzy czekają niemal cały rok. Wraz z nadejściem wiosny, w warzywniakach oraz na stoiskach z warzywami można kupić już ogórki gruntowe. Dziś mamy dla was łatwą recepturę na smakowite ogórki małosolne, wprost od Ani Starmach. Ich przygotowanie zajmie wam kwadrans.
Powoli startuje sezon na ogórki. Wielu smakoszy wprost przepada za ogórkami małosolnymi i z myślą o takich właśnie osobach przygotowaliśmy ten doskonały przepis. Tradycyjna receptura od Ani Starmach jest bardzo prosta, a warzywa wychodzą pyszne i chrupiące. Jednak najlepsze jest to, że zrobienie tego przysmaku zajmie wam raptem 15 minut!
Przepis na ogórki małosolne według Ani Starmach
Składniki:
2,5 l wody
8 gałązek kopru
2 kg ogórków gruntowych
3 liście laurowe
8 ząbków czosnku
3 łyżki soli
Sposób wykonania:
Wodę z solą zagotowujemy i pilnujemy, aby sól dobrze się rozpuściła. Potem pozostawiamy mieszankę do wystudzenia. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, czosnek pozbawiamy łupinek i kroimy na połówki. Na dnie glinianego naczynia umieszczamy cztery gałązki kopru, a na nim kładziemy cztery ząbki czosnku. Umieszczamy ogórki, na nich kładziemy liście laurowe, resztę kopru i czosnku. Całość zalewamy ostudzoną wodą, przykrywamy talerzykiem, odkładamy w chłodne i ciemne miejsce. Ogórki smaczne będą już nazajutrz, jednak warto pozostawić je na około trzy dni.