Pyszne i szybkie rogaliki drożdżowe, które zrobisz w 5 minut. Ich wykonanie jest bardzo proste, dlatego sprawdzą się na każdą okazję. Poznaj przepis.
Poznaj przepis na wyjątkowo proste i pyszne rogaliki drożdżowe. Po upieczeniu są puszyste i delikatne, ciasto nie wymaga wyrastania. Idealne do kawy i nie tylko.
Pyszne i szybkie rogaliki drożdżowe – przepis
Składniki:
» 1 kg mąki pszennej
» 250 g margaryny lub masła
» pół litra mleka
» 8 g drożdży + odrobina cukru
» 1 jajko
opcjonalnie: marmolada, cukier do obtoczenia, jajko
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki i dodaj odrobinę cukru, ciepłego mleka oraz dodaj trochę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Margarynę posiekaj i wrzuć do miski, wsyp mąkę, dolej mleko, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące.
Rozwałkuj gotowe ciasto, a potem wykrój trójkąty. Na każdym z nich ułóż klops marmolady i zwiń. Układaj rogaliki na blaszce z papierem do pieczenia, następnie posmaruj jajkiem. Na koniec możesz posypać je cukrem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. I gotowe, smacznego!