Zaletą odpowiednio upieczonego ciasta drożdżowego jest jego wilgotność i puszystość. Nie każdemu jednak udaje się uzyskać taki efekt. Warto zatem pokusić się o przepis, który znacznie ułatwia uzyskanie tak pysznej konsystencji.
Wielu fanów słodkich przekąsek uwielbia ciasto drożdżowe, nie tylko w tradycyjnej postaci, ale również z dodatkami. Jego odpowiednie przygotowanie może jednak przysporzyć sporych problemów.
Powodem tego jest fakt, że do upieczenia pysznego ciasta potrzeba sporo cierpliwości i uwagi. Na szczęście istnieje przepis, który pozwoli każdemu, nawet najmniej doświadczonemu przygotować puszysty wypiek.
Składniki:
200 ml mleka
90 g masła
3 duże jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
150 g cukru
szczypta soli
30 g drożdży świeżych
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i wlewamy podgrzane mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Odpowiedni rozczyn powinien być gęsty i 2-krotnie większy objętościowo.
Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko. Żółtka jajek trzemy z resztą cukru na gładką masę i dodajemy do nich sól. Białka z kolei ubijamy na sztywną pianę, również ze szczyptą soli. Do mąki wlewamy żółtka i drożdżowy rozczyn. Po uzyskaniu gładkiego ciasta łączymy je z białkami, następnie wlewamy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy przez kilka minut. Pozostawiamy je na 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie wlewamy zawartość miski do połowy formy i wstawiamy do piekarnika rozgranego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Smacznego!