Leczo jest jednogarnkowym daniem, którego przyrządzenie jest bardzo łatwe. Wiele wersji tego dania bazuje na różnego rodzaju warzywach, jednak poniższa propozycja świetnie sprawdzi się z mięsem mielonym.
Składniki:
400 g mielonego mięsa (na przykład łopatki wieprzowej, szynki lub indyka)
2 łyżki oliwy extra virgin
1 cebula
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
2 cukinie
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
500 gramów świeżych pomidorów malinowych lub 1 puszka pomidorów
garść pestek słonecznika
sól, pieprz, świeże zioła: garść listków bazylii, 1 łyżka estragonu, łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
Podsmażamy mięso na gorącej oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i od czasu do czasu mieszamy. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cukinią. Warzywa dodajemy do patelni i smażymy przez 10 minut. Doprawiamy ziołami.
Pomidory parzymy we wrzątku, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i sok. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do naczynia z warzywami i mięsem. Gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy słonecznik.