Słodkie wypieki, takie jak ciasta czy ciasteczka mają to do siebie, że bez problemu można je przyrządzić w dietetyczny sposób. Dzięki temu ograniczamy ilość spożywanych kalorii, nie tracąc przy tym na walorach smakowych.
Wiele rodzajów ciastek i ciast bez większego problemu można przygotować przy użyciu zdrowszych składników, takich jak płatki owsiane, masło orzechowe czy owoce. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy, dzięki którym przygotujemy pyszną i dietetyczną przekąskę.
Przepis I – ciastka z masłem orzechowym
Składniki:
1 szklanka masła orzechowego
3/4 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i wykładamy papier do pieczenia na blachę. Wszystkie składniki ubijamy mikserem w dużej misce, aż do uzyskania gęstej masy. Formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę, po czym pieczemy przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut.
Przepis II – ciastka kokosowe bez pieczenia
Składniki:
1 i 1/2 szklanki masła orzechowego
1 szklanka mąki kokosowej
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
pokruszona gorzka czekolada
1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Łączymy masło orzechowe, mąkę kokosową, cukier, wanilię i sól i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i przy użyciu łyżeczki formujemy ciasteczka, które następnie układamy na tacy. Później wkładamy ją na godzinę do zamrażarki. W tym czasie łączymy rozpuszczoną czekoladę i olej kokosowy. Ciastka wyjmujemy z zamrażarki, nabijamy na widelec i zanurzamy w masie czekoladowej. Na koniec wkładamy gotowe ciasteczka do schłodzenia na 15 minut.
Przepis III – ciastka migdałowe
Składniki:
2 szklanki mąki migdałowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki masła
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 łyżeczka sody
ekstrakt z wanilii
pokruszona gorzka czekolada (ilość według uznania)
sól morska
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i wykładamy papier do pieczenia na blasze. W misce mieszamy mąkę migdałową, sodę i sól, po czym dodajemy masło, miód, jajko i wanilię i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy łyżką. Następnie formujemy ciasteczka i przekładamy je na blachę, a na koniec posypujemy solą morską. Pieczemy 13-15 minut.