Jarmuż niewątpliwie jest jednym z najzdrowszych warzyw. Dodatkowo wyróżnia się wyrazistym i pysznym smakiem. Na jego podstawie można przygotować pesto, które idealnie sprawdzi się do wielu potraw.
Pesto jest znakomitym dodatkiem przede wszystkim do makaronów. Dodaje się je w celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku. Poniższa propozycja na pesto z jarmużu spełnia ten warunek.
Składniki:
1 opakowanie jarmużu – około 200-250 g
½ szklanki pestek słonecznika
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sok z ½ cytryny
1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 100 ml)
5 łyżek startego lub pokruszonego parmezanu (około 40-50 g)
sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Jarmuż myjemy i odrywamy liście od łodyżek, po czym tniemy je na małe kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostudzenia. W misce mieszamy wszystkie składniki i blendujemy je, aż do uzyskania gładkiej masy.