Marzy ci się pyszny obiad w 10 minut? Z recepturą od Roberta Makłowicza jest to możliwe! Przepis zachwyci każdego wielbiciela włoskich smaków. Sprawdź poniższą recepturę na spaghetti aglio olio i wyrusz w podróż do słonecznej Italii.
Włosi uwielbiają potrawy mączne. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie skosztowała pizzy neapolitańskiej czy spaghetti bolognese. Jeśli jesteś prawdziwym fanem makaronu, na pewno znasz najprostszy sposób przygotowania spaghetti, jest to oczywiście aglio olio. Dzięki sprawdzonemu przepisowi od Roberta Makłowicza – w zawrotnym tempie przeniesiesz się na południe Europy.
Sekret tego dania tkwi w prostocie – do jego przygotowania wystarczy kilka przystępnych produktów, które niemal każdy z nas ma zawsze w swojej kuchni.
Spaghetti według Roberta Makłowicza – przepis
Składniki:
3 duże ząbki czosnku
100 g makaronu spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
ostra papryczka w ilości do smaku
garść pokrojonej natki pietruszki (opcjonalnie)
trochę świeżo startego parmezanu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do osolonego wrzątku wrzuć makaron spaghetti i gotuj go al dente (ok. 5-6 minut). Z ostrych papryczek usuń nasiona, a warzywa drobno posiekaj. Czosnek obierz z łupiny. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć papryczkę i lekko ją podsmaż. Zmiażdż czosnek i przełóż go do papryczki – wszystko podsmażaj, uważając, żeby składniki się nie przypaliły. Potem odstaw je na bok. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go i przełóż na patelnię. Wszystko razem połącz i wyłóż na talerz. Potrawę możesz oprószyć natką pietruszki i startym parmezanem.