REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPyszny chleb z ziarnami bez mąki i zakwasu… jak go zrobić?

Pyszny chleb z ziarnami bez mąki i zakwasu… jak go zrobić?

REKLAMA

Wiele osób woli przygotowywać pieczywo samodzielnie. Takie bułki czy chleb są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Najzdrowsze jest pieczywo pełnoziarniste. A gdyby tak przygotować pieczywo z ziarnami ale bez użycia mąki? To Możliwe!

Chleb z ziarnami nie zawiera mąki, drożdży ani nawet zakwasu. Można do niego dodać ulubione składniki, np. żurawinę, nasiona chia, słonecznik. Dzięki płatkom owsianym, pestkom nasion i pozostałym składnikom zawiera dużo błonnika i innych cennych dla organizmu wartości odżywczych.

Jak informuje party.pl, aby chleb zrobiony z samych ziaren nie rozpadł się po wyjęciu z piekarnika, należy użyć babki płesznik. Ona spowoduje, że wszystkie składniki skleją się, a pieczywo nie będzie się rozpadać. Ponadto nasiona babki regulują przemianę materii i pracę jelit.

REKLAMA

Jak zrobić chleb? Będziesz potrzebować 1 szklanki pestek słonecznika, ¾ szklanki siemienia lnianego, 1 i ¼ płatków owsianych, ½ szklanki orzechów lub migdałów, ⅓ szklanki pestek dyni, 2 łyżki nasion chia, 4 łyżki babki płesznik, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę soli himalajskiej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 i ½ szklanki wody, ½ szklanki suszonej żurawiny, 2 łyżki jagód goji.

W misce należy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki a następnie dodać miód, 1 i ½ szklanki przegotowanej, zimnej wody i suszoną żurawinę. Później dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę odstawić na 2 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej, a po upływie tego czasu wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chleb pieczemy 20 minut, a potem trzeba wyciągnąć go z formy i piec jeszcze 40 minut. Ostudzony chleb można już jeść!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA