Wśród wielu wielbicieli słodyczy sporą grupę stanowią osoby, które przepadają za słodkościami o kawowym smaku. Poniższy przepis na ekspresowy torcik capuccino pozwoli wszystkim się nim zachwycić.
Składniki na ciasto:
po 75 g mąki tortowej i ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka miodu naturalnego
4 jajka
1 szczypta soli
150 g cukru
Składniki na masę:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu
500 ml śmietany kremówki
75 g cukru pudru
2 opakowania zagęstnika do śmietany
100 g truskawek
2 brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Kawę i kakao rozpuszczamy w łyżce wrzątku, po czym mieszamy z miodem. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy z solą i dodajemy cukier, a potem mieszamy z żółtkami. Dodajemy kawę, kakao i obie mąki. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 24×28 cm. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach.
Kawę i kakao rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem. 1/3 masy odkładamy, resztę mieszamy z kawą i kakao. Smarujemy dwa blaty ciasta, kładziemy ja na sobie i przykrywamy trzecim blatem, który też smarujemy śmietaną. Na górze układamy owoce.