
W ferworze świątecznych przygotowań obawiamy się, że nie zdążymy przyszykować wszystkiego na czas. Dlatego dzielimy się z tobą przepisem na błyskawiczny żurek – będzie twoim ratunkiem podczas świąt wielkanocnych. To najprostszy i najszybszy patent na tę tradycyjną potrawę. Spróbuj przepisu koniecznie!
Szybki żurek smakiem nie ustępuje standardowej wersji. Niczego mu nie brakuje – ma to, co w żurku być powinno, czyli białą kiełbasę, przyprawy, chrzan i zakwas. Przepis aż prosi się o spróbowanie. Przygotowanie zupy zajmuje tylko około 40 minut, więc niedużo. Oto lista niezbędnych składników i wskazówki, które pomogą ci ugotować zupę od A do Z.
Przepis na szybki żurek wielkanocny
Składniki:
6 białych kiełbas
200 g wędzonego boczku
1,5 l wody
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
pieprz, sól
1-2 łyżki tartego chrzanu
po 4-5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe
150 ml gęstej śmietany
ok. pół litra zakwasu na żur
majeranek
Wykonanie:
Siekamy boczek, podsmażamy go w garnku na tłuszczu. Wrzucamy pociętą cebulę i czosnek. Krótko smażymy, często mieszając.
W garnku umieszczamy białą kiełbasę i zalewamy wodą. Wrzucamy pieprz, ziele i liście laurowe, gotujemy na średnim gazie przez 20 minut.
Dodajemy zakwas, majeranek, chrzan, a także odrobinę pieprzu i soli. Gotujemy zupę przez kwadrans.
Do szklanki przekładamy śmietanę, rozrzedzamy ją chochelką gorącego bulionu, mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka. Gotujemy kilka minut i doprawiamy danie do smaku.
Czytaj też: Takie jajka podam na Wielkanoc. Wywołają zachwyt u każdego