Do racuchów przeważnie dodaje się jabłka. Michel Moran zrobił jednak na przekór tradycji i podzielił się nieco inną, równie pyszną wersją. Kucharz placki przyrządza z dodatkiem maślanki i podaje do nich karmelizowane cytrusy. Potrawa wychodzi niebywale słodka i puszysta. Wypróbujcie ten przepis.
Niedawno dzieliliśmy się z wami przepisem na pyszne racuchy drożdżowe. Prezentowaliśmy także wspaniałą recepturę na racuchy budyniowe. Dziś podpowiemy wam, jak przygotować te placuszki z dodatkiem maślanki. Michel Moran proponuje podać danie z wyśmienitym, orzeźwiającym sosem pomarańczowym. Taki zestaw na pewno skradnie wasze serca.
Racuchy maślankowe z dodatkiem pomarańczy – przepis Michela Morana
Składniki:
1 jajo
200 ml serka śmietankowego
200 ml maślanki
215 g mąki pszennej
5 łyżek ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka masła
1 cytryna
2 pomarańcze
cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki cukru pudru
olej rzepakowy
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
W większym naczyniu połącz czubatą łyżkę mąki z opakowaniem cukru z wanilią. Dolej ciepłe mleko, dorzuć pokruszone drożdże i odstaw całość na 3-4 minuty. Dosyp resztę mąki i wlej maślankę, wszystko wymieszaj. Dodaj cynamon, skórkę startą z cytryny i serek śmietankowy. Wbij jajko i wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. W tym czasie obierz pomarańcze, oczyść je starannie z białych błonek i pokrój w plastry na grubość ok. 1 cm. Na patelni rozpuść masło i smaż plastry cytrusa. Owoce posyp cukrem pudrem i dopraw pieprzem cayenne, a gdy się zrumienią, odstaw je z gazu. Na czystej patelni rozgrzej olej, układaj porcje ciasta i smaż placuszki, aż staną się rumiane. Podawaj je z dodatkiem pomarańczy i słodkiego syropu otrzymanego w tracie ich smażenia.