REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRacuchy z tym składnikiem smakują wyśmienicie. Wypróbuj tego przepisu!

Racuchy z tym składnikiem smakują wyśmienicie. Wypróbuj tego przepisu!

Racuchy

Racuchy kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to babcie były mistrzami w ich przygotowaniu. Obecnie jest wiele przepisów w internecie lecz niczym się zbytnio nie różnią. Dlatego przychodzimy do was ze świetną alternatywą! Wystarczy, że dodasz ten składnik, a wyjdą rewelacyjne w smaku.

REKLAMA

Na poprawę humoru i nie tylko, zawsze najlepszym pomysłem jest jedzenie, dlatego racuchy to idealna propozycja. Z dodatkiem budyniu będą bardzo puszyste i mięciutkie, a to sprawia, że dzień od razu staje się lepszy. Koniecznie wypróbuj pyszne racuchy budyniowe!

Racuchy z budyniem – pyszne i proste. Poznaj przepis

Racuchy

Proste i pyszne racuchy budyniowe to lepsza wersja klasycznych racuszków. Budyń sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i ma piękny aromat. Oto przepis!

Składniki:

» 2 szklanki mąki pszennej

» opakowanie drożdży suchych lub ok. 15 g drożdży świeżych

» szklanka ciepłego mleka

» opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)

» 2 jajka

» 2-3 łyżki cukru

» szczypta soli

» 2 jabłka

» olej rzepakowy do smażenia

» cukier puder do posypania racuchów

Przygotowanie:

Jeśli używasz świeżych drożdży, to najpierw zrób zaczyn – wkrusz je do naczynia, dodaj łyżkę mąki, szczyptę soli, cukier, a następnie zalej bardzo ciepłym mlekiem. Całość pomieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie, do dużej miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, wbij jajka i wszystko dokładnie pomieszaj.

Jeżeli używasz drożdży suszonych. to wsyp je do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki tak jak wyżej i dokładnie pomieszaj.

Ciasto odstaw na godzinę, aż wyrośnie i przygotuj jabłka – bierz je ze skórek, następnie pokrój w półplastry. Dodaj je do ciasta drożdżowego i pomieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką małe porcje ciasta z jabłkami. Smaż kilka minut na każdej stronie, aż racuchy będą rumiane. Porcje ciasta nie mogą być duże, ponieważ ciasto w trakcie smażenia musi jeszcze wyrosnąć.

Usmażone placuszki układaj na kratkach aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego!


Jeśli lubisz domowe, drożdżowe wypieki, to sprawdź przepis na pyszne bułeczki lub swojski chleb. Palce lizać!


REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA