REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRobię jabłecznik na cieście francuskim. Co chwila proszą o dokładki

Robię jabłecznik na cieście francuskim. Co chwila proszą o dokładki

ciasto z jabłkami
fot. screen Youtube / Henia Foks

Oto idealne ciasto, które urzeka smakiem już od pierwszej chwili. Przepisy Heni Foks są coraz popularniejsze w internecie i nie tylko. Doświadczona kucharka i Youtuberka opublikowała swoją recepturę na ciasto z jabłkami. Delikates różni się nieco od klasycznej wersji, a jego podstawą nie jest ciasto kruche ani biszkoptowe. Henia używa francuskiego odpowiednika. Gotowy wypiek smakuje obłędnie i na dodatek powstaje w szybszym tempie. Z tym przepisem poradzi sobie nawet kuchenny amator.

REKLAMA

Uwielbiany jabłecznik w nowatorskiej odsłonie

Klasyczna szarlotka czy jabłecznik mogły się wielu łasuchom już dawno przejść. Wtedy wybawieniem jest ta nowoczesna wersja najpopularniejszego deseru z jabłkami. Jego bohaterami są oczywiście owoce, a poza nimi także gotowe ciasto francuskie, śmietanka i galaretki. Podążaj za przepisem punkt po punkcie, a zrobisz placek lepszy niż z cukierni. Rodzina będzie pozytywnie zaskoczona.

Przepis na ciasto z masą jabłkową

Lista składników:
1,2 kg jabłek
1 jajko
1 rolka ciasta francuskiego
3 opakowania galaretek
2 łyżki masła
150 g cukru
125 ml wody
1 paczka budyniu
200 ml śmietany 30%
czekolada

Przygotowanie:
1. W niedużym naczyniu roztrzepujemy jajko, a potem smarujemy nim rozwinięte ciasto francuskie. Składamy je na pół, umieszczamy w blaszce prostokątnej i powierzchnię znów smarujemy jajkiem. W temp. 90°C pieczemy ciasto przez 25 minut.

REKLAMA

2. Jabłka obieramy, kroimy kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle z cukrem. Roztapiamy budyń w wodzie. Gdy owoce się podprażą, zagęszczamy je budyniem, mieszamy. Wsypujemy 1 sypką galaretkę i znowu łączymy. Masę jabłkową studzimy, a potem starannie rozprowadzamy na podpieczonym cieście.

3. Przyrządzamy galaretkę z 2 paczek wg wskazówek producenta.

4. W misce ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno. Łączymy ją z galaretką i mieszamy na gęsty krem. Rozsmarowujemy go wcześniejszej masie owocowej.

REKLAMA

5. Dekorujemy wierzch deseru startą czekoladą, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA