Co pyszne smakuje i dobrze orzeźwia? Ogórek. Sałatek z udziałem tego warzywa nie powinno zabraknąć w waszym letnim menu. Tylko jaką surówkę z nich przygotować? W tym momencie pewnie wasze myśli kierują się w stronę mizerii. Ta pospolita kompozycja ma grono fanów na całym świecie i raczej nikogo już nie zaskoczy. Ja w upalne dni przyrządzam sałatkę 10x lepszą od mizerii. Lekka, chrupiąca i wyśmienita mieszanka powstaje ekspresowo. Smakuje mi tak bardzo, że od podaję ją do każdego obiadu. Gorąco polecam ten przepis na ogórkowy specjał.
Mizeria może stracić podium. Na salony wchodzi nowa kompozycja ogórkowa
Gdy temperatury na zewnątrz sięgają zenitu, częściej wybieramy lekkie potrawy, które nas orzeźwiają. Jakie produkty spożywcze zwykle jemy podczas upałów? Warzywa, owoce, koktajle, placki warzywne, lody i sałatki. Bazą tych ostatnich mogą być świeże sezonowe warzywa. Ponieważ niedawno rozpoczął się sezon ogórkowy, warto te warzywa przerabiać nie tylko na przetwory. Przygotowane z nich surówki świetnie sprawdzą się w letnie dni, jako przekąska czy dodatek do obiadu.
Zamiast śmietany lepiej dosmaczyć sałatkę ciut lżejszym jogurtem greckim i dodać trochę kolorystycznego akcentu w postaci natki pietruszki. Przyprawy, miód i chrupiące pestki wyniosą smak sałatki na nowy poziom.
Przepis na letnią sałatkę z ogórków
Składniki:
5 ogórków gruntowych
pieprz i sól
pół łyżeczki miodu
natka pietruszki
pestki dyni
pestki słonecznika
3 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Obierz ogórki, pokrój w talarki i wrzuć do naczynia. Dodaj do nich sól i odłóż na 10 minut. Potem przełóż do warzyw pół łyżeczki miodu, pokrojoną pietruszkę i przyprawy. Dodaj 3 łyżki jogurtu, a także pestki dyni i słonecznika, wymieszaj. Ogórkową mieszankę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną, np. do dań mięsnych.
Surówka z ogórków jest lekka, chrupiąca, orzeźwiająca i łatwa w przygotowaniu. Posmakuje zwłaszcza tym osobom, którym znudziła się klasyczna mizeria ze śmietaną. Sałatka uświetni każdy obiad i wspaniałe pasuje do mięs i ryb. Można też zjeść ją na kolację, z dodatkiem chleba.