Bogini Wenus to pyszne kakaowe ciasto przekładane śmietankowym kremem z dodatkiem galaretki. Takim deserem pochwaliłaby się każda cukiernia. Oszałamiający wygląd i cudowny smak to niewątpliwie największe zalety wypieku. Aczkolwiek przepis też nie wymaga wielu poświęceń. Jego autorką jest Henia Foks – popularna YouTube’rka i miłośniczka gotowania. Kawałek ciasta Bogini Wenus pozwala na małą chwilę zapomnienia.
Słodki przekładaniec od Heni Foks sprawdzi się większe i mniejsze okazje. Uświetni przyjęcia rodzinne, imprezy czy nadchodzące wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Mimo, że to frykas kaloryczny, niewątpliwie poprawi samopoczucie. Każdy z gości po skosztowaniu porcji tego wypadku poprosi cię o przepis.
Przepis na ciasto Bogini Wenus
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
3 duże jajka
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka
2 łyżki kakao
odrobina soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
2 galaretki
300 g kremowego serka
pół szklanki cukru
200 ml śmietany 30%
starta czekolada
50 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Jajka miksujemy z cukrem na pulchną masę, potem dodajemy olej i sypkie produkty (mąkę, proszek, kakao). Ucieramy na jednolite ciasto. Przelewamy je do formy wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 35 minut. Wypiek kroimy równolegle na dwa blaty.
2. Galaretki roztapiamy w wodzie, odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
3. Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, przekładamy serek, miksujemy oraz galaretkę – również miksujemy.
4. Gdy masa zacznie delikatnie zastygać, rozprowadzamy ją na upieczonym cieście i kładziemy drugi kakaowy blat. Smarujemy go resztą masy. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi połączonymi ze startą czekoladą. Deser wkładamy do chłodziarki na minimum dwie godziny. Smacznego.
Polecamy też przepis na ciasteczka jabłkowe.