Rolada z jabłkami to specjalność s. Anastazji. Każdy kęs to bajka

siostra Anastazja i rolada jabłkowa
fot. Facebook / Siostra Anastazja / screen Youtube / Dessert Lab

Słodkie rolady są lubiane przez każdego łasucha. Wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. Wystarczy tylko upiec biszkopt i zrobić słodki farsz. Najtrudniejsza czynność to zwijanie. Chcąc podołać temu wyzwaniu, warto zawsze dokładnie trzymać się przepisu, a deser zawsze się uda. Dobry przepis na roladę też jest na wagę złota. Przygotuj mistrzowską roladę biszkoptową z masą jabłkowa tak jak siostra Anastazja. Taki efektowny i pyszny deser to miła odskocznia od szarlotek i jabłeczników.

REKLAMA

Jeśli wypróbowałeś już sałatkę szynkową z przepisu s. Anastazji, dobrze wiesz, że ma ona talent do gotowania. Nie tylko jej dania wytrawne są obłędne, ale także słodkie wypieki, na przykład dzisiejsza rolada jabłkowa. Pachnąca cynamonem masa jabłkowa otulona biszkoptem wygląda rozkosznie w postaci rolady. Stanowi ona alternatywę dla pospolitej szarlotki i innych deserów z jabłkami. Oto przepis siostry Anastazji na roladę lepszą niż z cukierni.

Czytaj także:  Niczego lepszego z dynią nie zjesz. Tarta to frykas jakich mało

Przepis siostry Anastazji na roladę jabłkową

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek M
szczypta soli
120 g mąki pszennej
torebka cukru wanilinowego
120 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
galaretka cytrynowa
1 kilogram jabłek
cukier puder do smaku
płaska łyżeczka cynamonu

REKLAMA

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Te pierwsze miksujemy z solą na sztywno, przekładamy oba cukry, a potem żółtka – jedno po drugim i ucieramy na średnich obrotach, aż powstanie spójna masa.

Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyścielonej pergaminem i pieczemy przez 15-20 minut. Wyciągamy biszkopt na czystą szmatkę i ostrożnie zawijamy w wałek. Dobrze studzimy.

Na masę jabłkową: owoce obieramy i ścieramy, a potem podprażamy na patelni, dodając w międzyczasie sypką galaretkę i cynamon. Smażymy do czasu, aż żelatyna się zupełnie roztopi i powstanie gęsta mieszanka. Słodzimy ją cukrem pudrem, odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto biszkoptowe powoli rozwijamy i rozsmarowujemy na nim dokładnie masę owocową. Znów rolujemy, okręcamy folią spożywczą i umieszczamy w chłodziarce na dwie godziny. Posypujemy roladę cukrem pudrem i serwujemy. Smacznego.

Udostępnij:

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Google News.