Pierogi z jagodami to wyjątkowy specjał, który prawie każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Obłędne, pulchne ciasto w połączeniu ze słodko-kwaśnym nadzieniem tworzą fantastyczną potrawę, której trudno się oprzeć. Jak przygotować tradycyjne pierogi z jagodami? Zdradzamy najszybszy i najprostszy przepis.
Pierogi z jagodami – sezonowy przysmak
Wielu smakoszy na pierogi z jagodami czeka cały rok. Nic w tym dziwnego, nie ma chyba lepszego sezonowego przysmaku! Jak więc przyrządzić to smakowite danie? Przygotowaliśmy mistrzowską, sprawdzoną recepturę, z której korzystały nasze babcie.
Pierogi z jagodami – przepis
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
szklanka wrzątku
odrobina soli
35 g masła
pół szklanki cukru (lub więcej, jeśli chcesz uzyskać słodszy farsz)
250 g jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka oleju
Sposób wykonania:
Na nadzienie możesz przeznaczyć zarówno świeże jagody, jak i mrożone. Aczkolwiek w sezonie grzechem byłoby nie sięgnąć po owoce prosto z lasu. Przygotowanie ciasta pierogowego zacznij od wymieszania mąki pszennej, masła i soli. Dolewaj powoli wodę i zagniataj ciasto – co pewien czas podsypuj je mąką. Gdy będzie odchodzić od dłoni i stolnicy, odłóż je na kwadrans, aby „odpoczęło”.
Teraz zabierz się za zrobienie farszu: jagody opłucz, oczyść i osusz. Posyp je łyżką mąki kartoflanej i wsyp cukier według uznania. Ciasto podziel na małe części, a następnie rozwałkuj je na stolnicy i wykrawaj z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdy kawałek nakładaj łyżkę owoców i składaj ciasto na pół, zlepiaj brzegi starannie, aby nic nie wypłynęło z pierogów w trakcie gotowania. Gotuj wodę w większym garnku, dodaj łyżkę oleju i łyżkę soli. Olej sprawi, że pierogi się nie posklejają.
Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzucaj pierogi i gotuj je, aż wypłyną – trwa to zwykle 3 minuty. Do pierogów z jagodami możesz podać śmietanę z dodatkiem cukru, kremówkę albo serek waniliowy. Smacznego!