Rumuńska zupa z mięsem zachwyci podniebienia każdego smakosza. Jest sycąca i rewelacyjna w smaku. Zaskocz swoich bliskich i poznaj przepis.
Zupa z mięsem schabowym lub szynką to wyśmienity przepis, który jest bardzo sycący i zachwyca smakiem. Warto ją przygotować i zaskoczyć swoich bliskich. Szybko znika z miseczek, bo jest przepyszna. Przepis znajdziesz poniżej.
Rumuńska zupa z mięsem – przepis
Składniki:
» 300 g schabu lub szynki + sól i pieprz
» 1 marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, papryka
» 1,5 litra wody
» 200 g pomidorów z puszki
» 2 ziemniaki
» 2 ząbki czosnku
» 100 ml śmietany gęstej
» 2 żółtka
Przygotowanie:
Mięso pokrój na niewielkie kawałki, a potem podsmaż na niewielkiej ilości oleju i dopraw solą i pieprzem. Marchewkę zetrzyj na tarce, następnie posiekaj cebulę, pietruszkę, seler, por i paprykę. Podsmaż na patelni, a potem dodaj do garnka i zalej wodą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki i podsmażone mięso. Gotuj na małym ogniu do miękkości, a następnie dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Na koniec dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną – wcześniej odlej trochę zupy i wymieszaj, aby śmietanka się nie zważyła. I gotowe, smacznego!