Sałatka Cezar z kurczakiem bije na głowę wszystkie inne. Prosty przepis

sałatka cezar
fot. Pixabay

Autorem pysznej i sycącej sałatki Cezar jest prawdopodobnie Caesar Cardini – kucharz i restaurator pochodzący z Włoch. Podobno wymyślił tę recepturę zupełnie przypadkowo. Po pewnym czasie potrawa zdobyła popularność w całej Europie.

   

Mimo że powstały różne przepisy, my polecamy sałatkę Cezar w wydaniu tradycyjnym. Nie mogło w niej zabraknąć świeżych warzyw, filetów kurczaka i domowego dressingu. Taki przysmak doskonale sprawdzi się na obiad lub jako pożywna przekąska na mieście czy w pracy.

Sałatka Cezar z kurczakiem – przepis

Składniki:
2 filety z kurczaka
10 pomidorków koktajlowych
1 sałata rzymska
1 łyżka oleju do smażenia
opakowanie grzanek
pieprz
sól

   

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umieść między strony folii spożywczej, a następnie ubij za pomocą tłuczka na kawałki o grubości około 1 cm. Mięso z obu stron dopraw szczyptą pieprzu i soli. Rozgrzej na patelni olej i smaż kurczaka na średniej mocy palnika do czasu, aż kawałki się zrumienią. Zabierz się za przygotowanie sałaty: umyj ją, odsącz i porwij liście na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe umyj i każdą sztukę przekrój na pół. Do dużej miski przełóż sałatę, pomidorki, mięso z kurczaka oraz grzanki. Teraz pora przyrządzić dressing do sałatki.

Składniki na dressing:
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
1 łyżeczka soku z cytryny albo octu winnego
1 ząbek czosnku
opcjonalnie: 1 łyżeczka sosu worcestershire

   

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na dressing połącz ze sobą. Gotowym sosem polej sałatkę i delikatnie ją pomieszaj. Na końcu możesz zetrzeć do niej trochę parmezanu i dołączyć ugotowane jajko.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę