Chyba nikt z rodziny nie będzie miał nic przeciwko temu, gdy w tym roku obok sałatki jarzynowej postawisz na stole sałatkę chrzanową. To pyszność, jakich mało, więc szkoda byłoby zaprzepaścić tę recepturę. Jest łatwa, a wszystkie niezbędne składniki z pewnością znajdziesz w kuchni. Sprawdź przepis i zabierz się za pichcenie. Powstanie mistrzowska sałatka, która jest świetnym dodatkiem do wędlin i innych wytrawnych smakołyków.
Sałatka chrzanowa będzie numerem 1 w twoim domu
Sałatka jarzynowa ma silną konkurencję. Niewykluczone, że już za pół miesiąca strąci ją podium sałatka chrzanowa. Składa się kilku składników i wyśmienitego sosu na bazie chrzani i majonezu.
Do pieczeni mięsnych będzie jak znalazł. Za sprawą chrzanu jest lekko pikantna, ale dodatki w postaci jajka, majonezu, sera czy owoców, przygaszają tę wyrazistość. W ostateczności powstaje sałatka perfekcyjna pod każdym względem. Oto prosty przepis na Wielkanoc. Taka sałatka zniknie ze stołu w parę chwil.
Pyszna sałatka chrzanowa na Wielkanoc – jak ją przygotować?
Składniki:
• ugotowane jajka – 6 sztuk
• ser żółty – 200 g
• kukurydza konserwowa – 1 puszka
• jabłka – 2 sztuki
• pieprz i sól – do smaku
• majonez – 3 łyżki
• tarty chrzan – 4 łyżki
Sposób wykonania:
Najpierw ścieramy ser żółty na tarce o większych otworach, a potem dorzucamy posiekane jabłka i jajka. Kukurydzę konserwową odcedzamy z zalewy i dodajemy do mieszanki w misce. Całość starannie mieszamy.
Przyrządzamy sos do sałatki. Do naczynia dajemy majonez i 4 łyżki startego chrzanu, doprawiamy czarnym pieprzem i solą, mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem i łączymy wszystko łyżką. Smacznego.