Mieszanka warzywna, która fantastycznie sprawdzi się na lato. Różnorodna, chrupiąca i kolorowa. Taka właśnie jest sałatka działkowca. Robi się ją prościutko, a smakuje tak, że można jeść ją bez umiaru. Sam sprawdź przepis i podaj taką kompozycją do obiadu. Gwarantujemy, że domownicy wyczyszczą całą salaterkę w kilka chwil.
Sałatka działkowca. Zostawia w tyle inne warzywne miksy
Działkowcy najczęściej robią sałatki z jarzyn, które wyhodowali na własnej grządce. Zatem składniki są ekologiczne i pierwszej świeżości. Takie właśnie mają najwięcej smaku i wartości zdrowotnych.
Dlaczego warto zdecydować się na sałatkę działkowca?
Łatwo ją zrobić i jest wyśmienita. Kolejną zaletą jest szybkość wykonania. Niezbędne produkty spożywcze przeważnie każdy ma w domu, a po warzywa wystarczy pójść do ogrodu lub na bazar. Nie musisz już szukać pomysłu na błyskawiczny lunch do pracy – zamknij sałatkę w pojemniku hermetycznym i spakuj do torby. Możesz też serwować ją swoim bliskim do obiadu. To eksplozja smaku na talerzu.
Przepis na surówkę działkowca krok po kroku
Składniki:
2 młode marchewki
1 cebula
pęczek rzodkiewek
2 ogórki zielone
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz i sól do smaku
kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
Wykonanie:
Krok. 1
Myjemy i osuszamy ogórki. Końcówki usuwamy i kroimy warzywa w cienkie talarki. Siekamy cebulę. Rzodkiewki płuczemy i ścieramy na tarce, podobnie postępujemy z obranymi marchewkami. Kawałki warzyw przekładamy do sporego naczynia.
Krok 2.
Sos robimy z oleju, soku z cytryny i cukru. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania, dobrze mieszamy. Sosem polewamy surówkę i lekko mieszamy. Z wierzchu ozdabiamy świeżą zieleniną. Smacznego.