REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSałatka gajowego z kilku składników. Lepsza w smaku niż klasyczna jarzynowa

Sałatka gajowego z kilku składników. Lepsza w smaku niż klasyczna jarzynowa

sałatka gajowego
fot. screen Youtube / Prosty przepis na

Sałatka gajowego to doskonały pomysł na smaczną i zdrową przekąskę dla całej rodziny. Niektórzy uważają, że jest nawet lepsza od klasycznej jarzynowej. W dodatku szybciej się ją przyrządza. Powstaje z kilku prostych składników, jest sycąca i smaczna. Każdy będzie nią zachwycony.

REKLAMA

Sałatka gajowego wygląda bardzo elegancko i można ją podać na różne uroczystości. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Jest pyszna i zaspokaja apetyt na długi czas. Receptura na wyjątkową sałatkę jest łatwa, więc każdy poradzi sobie z jej wykonaniem.

Wystarczy podsmażyć na patelni piersi kurczaka, doprawić do smaku, a potem połączyć z ugotowanymi jajkami, marynowanymi pieczarkami i kilkoma innymi dodatkami. Całość dopełni sos na bazie majonezu i śmietany. Dokładną recepturę znajdziesz poniżej. Potrawa każdego przyciągnie swym nietuzinkowym wyglądem i wspaniałym aromatem. Koniecznie wypróbuj ten przepis w swoim domu.

Przepis na obłędną sałatkę gajowego

Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 jaja
1 puszka kukurydzy
1 słoik pieczarek marynowanych
pieprz, sól i ulubione przyprawy
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:
Etap 1
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy ulubionymi przyprawami (m.in. czarnym pieprzem, solą). Mięso studzimy.

Etap 2
Jajka gotujemy na twardo, a potem kroimy w kostkę. Pieczarki odsączamy i także kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie produkty przekładamy do naczynia.

Etap 3
Przyrządzamy sos. Majonez i śmietanę łączymy ze sobą, dodajemy pieprz i sól (ewentualnie niewielką ilość chilli, o ile chcemy, aby sałatka miała ostrzejszy smak).

Etap 4
Do tak przygotowanej sałatki dorzucamy kawałki kurczaka i całość polewamy sosem majonezowo-śmietanowym, mieszamy. Smacznego.

Polecamy też przepis na sałatkę gyros i surówkę z młodej kapusty.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA