Różnorodna sałatka z dodatkiem tortellini to punkt komunikacyjny zabawy sylwestrowej. Jest jedną z moich ulubionych imprezowych kompozycji, a rodzina za nią przepada. Ten doskonały przepis naprawdę warto wypróbować. Sałatka z tortellini jest łatwa w wykonaniu i zrobi furorę na stole. Można nią poczęstować gości lub podać domownikom. Każdy zakocha się w niej od pierwszego kęsa, a sałatka zniknie jeszcze zanim przyjęcie dobrze się rozkręci.
W skład sałatki wchodzą: por, kukurydza i ananas, a główną gwiazdą są słynne pierożki tortellini. Aromatyczny koperek nadaje mieszance aromatu, a sos – obłędnego smaku. Por warto sparzyć wrzącą wodą, aby stał się przyjemniejszy w odbiorze. Prostą i pyszną sałatkę można stworzyć w pół godziny. Efekt powala na kolana.
Sałatka sylwestrowa – doskonały przepis krok po kroku
Składniki:
1 puszka kukurydzy (ok. 300 g po odsączeniu)
1 puszka ananasa (280-300 g po odsączeniu)
1 por (ok. 120 g)
1 opakowanie tortellini (ok. 300 g) – z ulubionym farszem
pęczek koperku
mielony czarny pieprz i sól do smaku
3-4 łyżki majonezu (ok. 100 g)
Przygotowanie:
Pora nacinamy w poprzek i starannie czyścimy pod bieżącą wodą z zabrudzeń. Przecinamy warzywo na pół i kroimy wąskie paski. Odsączamy z zalewy kawałki ananasa i kroimy w kosteczkę. Siekamy także nieduży pęczek koperku.
Pocięty por umieszczamy na drobnym sicie i sparzamy go wrzątkiem. Wtedy zmięknie i utraci swą wyrazistość. Potem go studzimy.
Przyrządzamy pierożki wg wskazówek na opakowaniu: z reguły trzeba je wrzucić na osolony ukrop i gotować przez kilka minut. Tortellini wystarczy odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, aby zahamować proces gotowania i odstawić na moment, aby pozbyć się nadmiaru wody.
W sporym naczyniu łączymy ugotowane pierożki z porem, pokrojonym ananasem i kukurydzą. Dodajemy majonez i czubatą łyżkę pokrojonej zieleniny. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smacznego.
Sprawdź też przepis na sałatkę Klejnot stołu.