REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSałatka sylwestrowa w 30 minut. Tak dobra, że każdy oszaleje na jej...

Sałatka sylwestrowa w 30 minut. Tak dobra, że każdy oszaleje na jej punkcie

sałatka sylwestrowa
fot. screen Youtube / Mąż przy garach

Różnorodna sałatka z dodatkiem tortellini to punkt komunikacyjny zabawy sylwestrowej. Jest jedną z moich ulubionych imprezowych kompozycji, a rodzina za nią przepada. Ten doskonały przepis naprawdę warto wypróbować. Sałatka z tortellini jest łatwa w wykonaniu i zrobi furorę na stole. Można nią poczęstować gości lub podać domownikom. Każdy zakocha się w niej od pierwszego kęsa, a sałatka zniknie jeszcze zanim przyjęcie dobrze się rozkręci.

REKLAMA

W skład sałatki wchodzą: por, kukurydza i ananas, a główną gwiazdą są słynne pierożki tortellini. Aromatyczny koperek nadaje mieszance aromatu, a sos – obłędnego smaku. Por warto sparzyć wrzącą wodą, aby stał się przyjemniejszy w odbiorze. Prostą i pyszną sałatkę można stworzyć w pół godziny. Efekt powala na kolana.

Sałatka sylwestrowa – doskonały przepis krok po kroku

Składniki:
1 puszka kukurydzy (ok. 300 g po odsączeniu)
1 puszka ananasa (280-300 g po odsączeniu)
1 por (ok. 120 g)
1 opakowanie tortellini (ok. 300 g) – z ulubionym farszem
pęczek koperku
mielony czarny pieprz i sól do smaku
3-4 łyżki majonezu (ok. 100 g)

Przygotowanie:
Pora nacinamy w poprzek i starannie czyścimy pod bieżącą wodą z zabrudzeń. Przecinamy warzywo na pół i kroimy wąskie paski. Odsączamy z zalewy kawałki ananasa i kroimy w kosteczkę. Siekamy także nieduży pęczek koperku.

REKLAMA

Pocięty por umieszczamy na drobnym sicie i sparzamy go wrzątkiem. Wtedy zmięknie i utraci swą wyrazistość. Potem go studzimy.

Przyrządzamy pierożki wg wskazówek na opakowaniu: z reguły trzeba je wrzucić na osolony ukrop i gotować przez kilka minut. Tortellini wystarczy odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, aby zahamować proces gotowania i odstawić na moment, aby pozbyć się nadmiaru wody.

W sporym naczyniu łączymy ugotowane pierożki z porem, pokrojonym ananasem i kukurydzą. Dodajemy majonez i czubatą łyżkę pokrojonej zieleniny. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smacznego.

REKLAMA

Sprawdź też przepis na sałatkę Klejnot stołu.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA