Moi bliscy uwielbiają sałatki makaronowe, a tę, którą niedawno im podałam, pokochali. Zrobiłam ją w kilka chwil. Wystarczyło zalać makaron wrzątkiem, a w międzyczasie zająć się warzywami. Kompozycją dopieszczoną majonezem każdy zajadał się bez opamiętania. Cieszę się, że poznałam ten przepis. Sałatka zawsze robi furorę na stole i wszyscy chcą jej posmakować.
Makaron instant zazwyczaj króluje w zupkach chińskich. Aby go zdobyć wcale nie trzeba kupować gotowych zupek np. rosołu czy pomidorowej. Dostępny jest także w osobnych paczkach. Przyrządza się go bardzo łatwo. Wystarczy surowe kluski zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut do napęcznienia. Gdy ostygną, można je pokroić i połączyć z resztą składników.
Przepis na sałatkę z makaronem instant
Składniki:
1 puszka kukurydzy
makaron instant z 2 torebek zupek chińskich (ok. 120-150 g)
pół czerwonej papryki
pół ogórka sałatkowego
1 puszka fasoli czerwonej
szczypiorek
pieprz i sól
100 g sera żółtego w kostce
2-3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Makaron przekładamy do szklanego naczynia (można go trochę połamać), zalewamy wrzącą wodą – powinna sięgać trochę nad makaron. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Po tym czasie zwiększy objętość, więc odlewamy nadwyżkę wody, studzimy, a potem kroimy.
Paprykę myjemy. Usuwany gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę. Ogórka po umyciu też kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, podobnie postępujemy z fasolą. Ser tniemy w kostkę. Myjemy szczypior i siekamy, po osuszeniu
W naczyniu umieszczamy makaron i pokrojone składniki, mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Łączymy sałatkę z majonezem i podajemy.
Wskazówka:
Zamiast makaronu instant można użyć tradycyjnego (np. świderki, farfalle). Dobrze sprawdzi się także biały ryż lub makaron sojowy.