REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSałatkę wenecką podam na 1 listopada. Smaczniejsza od jarzynowej

Sałatkę wenecką podam na 1 listopada. Smaczniejsza od jarzynowej

sałatka wenecka
fot. screen Youtube / Valerie’s Food

W święta i ważne uroczystości zwykle odwiedzamy się nawzajem. Wiele osób już zastanawia się, co smacznego ugotować na Wszystkich Świętych. Do 1 listopada zostało coraz mniej czasu. Jeśli postawisz na klasykę, czyli rosół i smażone kotlety schabowe, to podaj coś jeszcze, najlepiej sałatkę. Zamiast jarzynowej równie dobrze sprawdzi się sałatka wenecka. To porywająca kompozycja smaków i składników. Zrobi furorę na stole i wszyscy będą ją miło wspominać.

REKLAMA

Przed świętem zmarłych zazwyczaj mamy mnóstwo pracy. Dlatego stawiamy na błyskawiczne i łatwe przepisy. Gdy goście wpadną z wizytą, trzeba coś im podać. Obiad na gorąco, napoje i zakąski to nie wszystko. Kolorowa sałatka jest zawsze na czasie i obowiązkowo powinna trafić na odświętny stół. Na pewno znajdą się na nią chętni. A jeśli zaserwujesz wenecką odsłonę, zniknie z salaterki w mgnieniu oka. Ta sałatka składa się z ziemniaków, ogórków kiszonych, marchewki, szynki, jajek i kilku innych składników. Rodzina będzie brała ją na wynos, bo jest pyszna.

Przepis na elegancką sałatkę wenecką

Składniki:
4 jajka,
2 marchewki,
4 spore ziemniaki,
200 g szynki drobiowej,
4 ogórki kiszone,
200 g groszku z puszki,
pieprz, sól,
łyżeczka musztardy sarepskiej,
4 łyżki majonezu,
pęczek koperku.

Przygotowanie:
Jaja ugotuj na twardo, ostudź. Marchewki i kartofle umyj i ugotuj w skórce do miękkości. Późnej wyjmij całe warzywa z wody i ostudź.

REKLAMA

Groszek odcedź z zalewy. Ogórki pokrój w kosteczkę i odciśnij z nadmiaru płynu na sitku. Wędlinę potnij w małe kwadraty. Wszystkie produkty połącz w jednym, większym naczyniu.

Jajka obierz i posiekaj. Marchewkę obierz ze skórki i podobnie postępuj z ziemniakami. Oba warzywa pokrój w kosteczkę. Wrzuć do miski, dopraw pieprzem i solą do smaku.

W małym naczyniu połącz musztardę, majonez i drobno pokrojony koper, dokładnie wymieszaj i przełóż sos do sałatki. Znów ją wymieszaj, a potem włóż do chłodziarki na minimum 30 minut.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA