Kalafior jest niezwykle zdrowym i bogatym w drogocenne składniki warzywem. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, jak cenne są jego liście. Okazuje się, że można je wykorzystać do wielu ciekawych sposobów.
Liście kalafiora mają mnóstwo zalet. Są niskokaloryczne, co szczególnie powinno spodobać się osobom będącym na diecie. Ponadto znajduje się w nich duża porcja błonnika, który usprawnia pracę jelit.
Dodatkowo w liściach kalafiora znajduje się również sporo żelaza i wapnia. Wykorzystując je w kuchni wspieramy również filozofię zero waste, która polega na ograniczeniu odpadków podczas przygotowywania posiłków.
Najlepszym sposobem na użycie liści kalafiora jest przyrządzenie zupy krem. Wystarczy oderwać je od całej główki, poszatkować i ugotować z odpowiednimi przyprawami. Na koniec blendujemy je na gładką masę.
Hitem w kontekście liści kalafiora są chipsy. Wystarczy skropić je oliwą i posypać papryką i czosnkiem w proszku. Potem pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach. Przepis ten idealnie nadaje się na przekąskę.