Staropolski rosół to pyszne i aromatyczne danie. Wywar wołowo-drobiony ma nieco ciemniejszy kolor niż sam bulion drobiowy, a swój niepowtarzalny smak zawdzięcza suszonym grzybom. Do zupy dodaj także domowy makaron jajeczny. Wszyscy domownicy spałaszują taki obiad ze smakiem.
Staropolski rosół będzie pyszny, jeśli ugotujesz go na 2 rodzajach mięsa, wzbogacisz o solidną porcję warzyw korzeniowych, a także natkę pietruszki i lubczyk. Niestandardowym dodatkiem są suszone grzyby. To właśnie dzięki nim bulion ma tak wyjątkowy kolor, smak i zapach. Suszone egzemplarze do potrawy zalej chłodną wodą i odstaw do namoczenia. Potem je odciśnij, pokrój i wrzuć do wywaru z pozostałymi składnikami.
Jednak aromatycznej wody z moczenia grzybów nie wylewaj. Możesz ją przelać do np. do specjalnych woreczków na lód i schować do zamrażarki. Dzięki temu uzyskasz domowe, zdrowe kostki do sosów czy zup. Natomiast mięso i jarzyny po rosole możesz przerobić na nadzienie do pierogów albo pasztet.
Niezwykle aromatyczny rosół drobiowo-wołowy z suszonymi grzybami
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
50 dag wołowiny, np. pręgi, łaty, szpondra
4-6 suszonych, namoczonych wcześniej grzybów
kawałek selera
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
duży pęczek natki pietruszki
biała część pora
duża cebula
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso wołowe i kurczaka wkładamy do dużego garnka, dorzucamy ziele angielskie, listki laurowe i zalewamy wodą – gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Czosnek, marchewki, seler i korzeń pietruszki obieramy, a cebulę opalamy nad palnikiem. Namoczone grzyby siekamy na kawałki. Wyławiamy szumowiny z zupy i wrzucamy wszystkie jarzyny, wraz z grzybami.
Z natki pietruszki wyciągamy kilka gałązek do dekoracji. Resztę związujemy białą nicią i umieszczamy w garnku. Dodajemy lubczyk i gotujemy na bardzo małym gazie 2,5-3 godziny. Z wywaru wyjmujemy rozgotowaną natkę pietruszki, a cały rosół doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Zupę serwujemy z makaronem jajecznym i oprószamy posiekaną natką pietruszki.