Najważniejszym składnikiem tiramisu wbrew pozorom nie jest kawa, a serek mascarpone. Jeśli nie mamy go w domu lub co gorsza nie dostaniemy go w sklepie, bez większego problemu możemy go przygotować we własnym domu.
Włoski serek mascarpone jest podstawą wielu kremów i deserów. Nierzadko jest także wykorzystywany jako sos do makaronu lub do niektórych zup. Poniższy przepis udowadnia, że przygotowanie go w domu jest bardzo łatwe.
Składniki:
500 ml śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu)
łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
W małym garnuszku gotujemy wodę (2-3 cm wysokości naczynia). Do małej miseczki przekładamy śmietanę i ustawiamy na garnku z wrzątkiem, po czym podgrzewamy, aż woda będzie bardzo gorąca. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy, a następnie czekamy, aż masa zgęstnieje. Po wszystkim odstawiamy śmietankę do ostudzenia.
W misce umieszczamy sitko, a na nim czystą ściereczkę. W taki sposób przelewamy masę mascarpone i odstawiamy na godzinę do całkowitego obcieknięcia. Po tym czasie zawijamy brzegi do środka, obciążamy talerzykiem i odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.