REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSerek mascarpone domowej roboty. Jest lepszy niż ze sklepu

Serek mascarpone domowej roboty. Jest lepszy niż ze sklepu

Fot. Pixabay.com

Najważniejszym składnikiem tiramisu wbrew pozorom nie jest kawa, a serek mascarpone. Jeśli nie mamy go w domu lub co gorsza nie dostaniemy go w sklepie, bez większego problemu możemy go przygotować we własnym domu.

REKLAMA

Włoski serek mascarpone jest podstawą wielu kremów i deserów. Nierzadko jest także wykorzystywany jako sos do makaronu lub do niektórych zup. Poniższy przepis udowadnia, że przygotowanie go w domu jest bardzo łatwe.

Składniki:

500 ml śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu)
łyżka soku z cytryny

REKLAMA

Sposób przygotowania:

W małym garnuszku gotujemy wodę (2-3 cm wysokości naczynia). Do małej miseczki przekładamy śmietanę i ustawiamy na garnku z wrzątkiem, po czym podgrzewamy, aż woda będzie bardzo gorąca. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy, a następnie czekamy, aż masa zgęstnieje. Po wszystkim odstawiamy śmietankę do ostudzenia.

W misce umieszczamy sitko, a na nim czystą ściereczkę. W taki sposób przelewamy masę mascarpone i odstawiamy na godzinę do całkowitego obcieknięcia. Po tym czasie zawijamy brzegi do środka, obciążamy talerzykiem i odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA