Sernik z popcornem bez pieczenia to słodka kompozycja, do której nie można się przyczepić. Każda warstwa tego deseru porusza zmysły. Zarówno spód, masa serowa, jak i polewa karmelowa. Odkryj unikalne połączenie składników i smaków. Polecamy przepis na pyszną słodkość.
Ten sernik różni się nieco od klasyki. Zwykły twaróg zastępujemy serkiem śmietankowym, ricottą, a także bitą śmietaną. Masa jest ścisła i dobrze się kroi, a wszystko dzięki żelatynie. Podczas degustacji kremowy deser roztapia się ustach.
Sernik z popcornem to słodka radość, której nie sposób się oprzeć. Można go podać gościom na przyjęciu lub upiec dla domowników na deser. Zniknie z blaszki momentalnie.
Przepis na sernik popcornowy bez pieczenia
Składniki:
masło – 200 g
popcorn – 100 g
ciastka maślane – 250 g
żelatyna – 1,5 łyżki stołowe
masło – 6 łyżek stołowych
ricotta – 375 g
popcorn – 60 g
serek śmietankowy – 375 g
cukier puder – 220 g
śmietana kremówka – 450 ml
cukier puder – 1 szklanka
śmietana – 125 ml
masło – 100 g
Wykonanie:
Blachę kwadratową o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Powinien wystawać poza boki blaszki na wysokość 5 cm.
Popcorn i ciastka zmiel na proszek. Wlej masło (200 g) i mieszaj do połączenia. Wyłóż dno formy – to będzie spód sernika. Wstaw go do lodówki na 20 minut.
Masło (6 łyżek) rozpuść na średniej mocy ognia, mieszaj do czasu, aż się spieni (ok. 2-3 min) i zmieni kolor na jasnobrązowy. Wtedy ściągnij naczynie z gazu.
Żelatynę zanurz w chłodnej wodzie na 5 minut, aby namiękła, a po tym czasie usuń z niej nadwyżkę płynu i przełóż do miski. Podgrzej ją na niezbyt dużym ogniu, aby się rozpuściła.
W misie blendera zetrzyj na aksamitną masę ricottę z serkiem (oba w temp. pokojowej) i cukrem.
Przekładaj do niej po trochu żelatynę, mieszaj na jednolity krem. Dodaj do niego pokrojony popcorn, kremówkę ubitą na sztywno, a także masło, mieszaj. Serową masę równo rozprowadź na spodzie i włóż do lodówki na 4 godziny.
Przyrządź karmel. Do rondelka przesyp cukier, dodaj do niego wodę (60 ml) i gotuj na średnim gazie przez 3 minuty, wciąż mieszając.
Podkręć moc ognia i gotuj polewę do momentu, aż zacznie bulgotać. Od tej chwili podgrzewaj ją przez 6-8 minut. Gdy będzie złocista, ściągnij ją z gazu, dodaj śmietanę (125 ml) i masło (100 g), mieszaj na spójną masę.
Znów umieść ją na palniku i gotuj na średniej mocy przez 3 minuty, ciągle mieszając. Studź w naczyniu termoizolacyjnym przez 3 godziny. Deser oblej z wierzchu karmelem i serwuj. Smacznego.