Sernik bez sera to świetna alternatywa tego klasycznego. Smakuje rewelacyjne, a z dodatkiem konfitury z owoców tworzy rewelacyjny smak. Poznaj przepis.
Ten sernik składa się z jogurtów greckich, wychodzi bardzo puszysty, kremowy i wilgotny. Jego przygotowanie zajmuje 20 minut, a w dodatku przepis jest bardzo prosty.
Sernik bez sera – błyskawiczny i obłędny w smaku
Składniki:
» 4 jogurty greckie – każdy po 400 g
» 2 szklanki cukru
» 8 jajek
» 3 budynie śmietankowe
» 1 cukier wanilinowy
» 3/4 szklanki oleju
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» starta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną piankę dodając stopniowo 1 szklankę cukru. Do miski z żółtkami dodaj startą skórkę z cytryny, 1 szklankę cukru oraz cukier wanilinowy, następnie zmiksuj całość na puszysty i jasny kogel-mogel.
Dodaj do masy z żółtek budynie śmietankowe, olej, proszek do pieczenia oraz jogurty greckie. Zmiksuj całość na gładką masę. Na koniec dodaj ubite białka z cukrem i mieszaj delikatnie łyżką.
Gotową masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godzinę.
Po upieczeniu możesz posmarować wierzch sernika konfiturą jeśli chcesz. Smacznego!