sernik królewski
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Sernik to wyjątkowe ciasto uwielbiane przez większość osób. Występuje z wielu odmianach i smakach. Co ciekawe, deser ten jest tak popularny, że ma nawet swoje święto, a obchodziliśmy je całkiem niedawno, bo 30 lipca.

Klasycznie sernik przyrządza się z twarogu – półtłusty sprawdzi się najlepiej. Warto zmielić go własnoręcznie w maszynce do mielenia, można też twaróg przecisnąć przez praskę. Dziś zachęcamy was do wypróbowania receptury na sernik królewski. Oczywiście, jeśli macie ochotę na inne rodzaje tego wypieku, możecie wypróbować przepis na:
sernik krakowski,
sernik fistaszkowy,
sernik nowojorski,
sernik wiedeński,
sernik na zimno,
sernik pina colada.

Sernik królewski składa się z masy serowej, którą wzbogaca się tylko o wanilię i ciasto kakaowe. Jednak wanilię w masie serowej można zastąpić też np.: skórką pomarańczową, skórką z cytryny lub aromatem pomarańczowym do ciasta. Aby deser wyglądał ciekawiej, można zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach. Wtedy nie będzie potrzeby jego rozwałkowywania, dzięki czemu deser zrobimy znacznie szybciej.

Przepis na sernik królewski

Składniki:
1 szklanka cukru
6 jajek
1 kg sera twarogowego półtłustego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka esencji waniliowej albo opakowanie cukru waniliowego (16 g)
200 g masła
ciasto kakaowe:
pół szklanki cukru
200 g masła
2 łyżki kakao
5 żółtek
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy ją z zimnym masłem, dodajemy kakao, żółtka, proszek dopieczenia i cukier. Zagniatamy ciasto, odkrawamy 1/3 i owijamy oba kawałki folią spożywczą, a następnie wkładamy je do zamrażalnika. Twaróg wraz z masłem mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Jeżeli tę czynność wykonamy dwukrotnie, otrzymamy gładszy sernik.

W większym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, potem w osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem oraz wanilią na jasny krem. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i powoli dodajemy ser, nieustannie miksując. Na samym końcu przekładamy pianę z białek i mieszamy łyżką albo mikserem na bardzo wolnych obrotach. Blaszkę wykładamy pergaminem, a na spód ścieramy na tarce większą porcję ciasta, umieszczamy na nim masę twarogową, a na wierzch ścieramy drugi kawałek ciasta. Pieczemy sernik w temp. 180°C przez około 75 minut.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę