Sernik łaciaty to pyszne ciasto z nutą kakao, które pokochasz od pierwszego kęsa. Deser zachwyca nie tylko smakiem, ale i prezencją. Nie potrzebujesz zbyt wielu składników, a samo przygotowanie zajmie Ci mało czasu. Sernik sprawdzi się w sam raz do weekendowej kawy.
Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo sprawdzonych receptur na proste i pyszne serniki. Dziś prezentujemy kolejny hitowy przepis na sernik łaciaty, który zawsze się udaje, nie opada i smakuje wybornie.
Sernik łaciaty jest inny niż wszystkie
To ciasto wygląda niezwykle. Ma charakterystyczne biało-czarne łaty, które można jeść oczami. Wystrzałowy efekt daje połączenie ciemnej i jasnej masy. Sernik pachnie wanilią, jest elegancki i dobrze się kroi. Na taki rarytas skusi się cała rodzina.
Przepis na sernik łaciaty
Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Ciasto kakaowe:
3 szklanki mąki pszennej tortowej (szkl. 250 ml)
1 jajko
1/2 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny
2 żółtka (białka przydadzą się do masy serowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
Masa serowa:
8 jajek
1,5 kg sera zmielonego
2 białka z ciasta
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g szt.)
1/2 szklanki cukru (lub więcej)
3/4 kostki margaryny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przełóż do naczynia i zagniataj, a potem podziel na 2 porcje.
Blaszkę wysmaruj masłem lub margaryną i oprósz bułką tartą. Z pierwszej części ciasta urywaj kawałki i umieszczaj na spodzie formy.
Ser zmiel na najdrobniejszym sitku maszynki. Żółtka oddziel od białek, a 10 białek (8+2 z ciasta) ubijaj na sztywno. Powstałą pianę odłóż. Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy ucieraj, a później – nie przerywając mieszania – partiami dodawaj ser. Miksuj, aż składniki się połączą. Wsyp 2 budynie i miksuj. Następnie przełóż do masy ubitą wcześniej pianę i lekko mieszaj ją łyżką.
Tak przygotowaną masę wyłóż na ciasto, równo rozprowadź, a z reszty ciasta urywaj kawałki i umieszczaj na serowej masie. Deser piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (tryb góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut. Po upieczeniu sernik ostudź. Możesz go polać czekoladą. Zimne ciasto wstaw do chłodziarki najlepiej na całą noc. Smacznego.
Czytaj też: Smaczny jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną. Idealny poobiedni deser