Sernik lekki jak piórko i obłędny w smaku! Jest szybki w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcą nas odwiedzić niespodziewani goście. Poznaj najlepszy i prosty przepis, który zachwyci każdego swoim smakiem.
Sernik to ciasto, które uwielbia prawie każdy. Można przygotować go w różnych wersjach, ale jego smak tkwi przede wszystkim w jego puszystości i delikatności. Powinien być bardzo lekki, nie zbity i z aromatem cytryny lub wanilii. Przedstawiamy przepis na idealny sernik nowojorski, lekki jak piórko i przepyszny!
Sernik lekki jak piórko – najlepszy i prosty przepis
Składniki:
Spód sernika:
» 108 g pełnoziarnistych ciastek
» 40 g roztopionego masła
Masa serowa:
» 400 g serka śmietankowego np. philadelphia, delfika
» 200g gęstej śmietany
» 80g śmietanki kremówki
» 1 szczypta soli
» 8 łyżek cukru
» 2 jajka
» 1,5 łyżki soku z cytryny
» 1 budyń waniliowy
» 30 g mąki
Przygotowanie:
Przygotuj spód: ciasteczka zmiksuj w malakserze, a następnie dodaj do nich roztopione masło i dobrze wymieszaj. Wyłóż spód na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie ugnieć, aby ciasteczka dobrze przylegały do blaszki. Włóż do lodówki na około 10 minut.
Do miski dodaj serek śmietankowy i wymieszaj go łyżką przez kilka minut, aby nabrał konsystencji masy. Dodaj szczyptę soli, cukier, sok z cytryny, budyń waniliowy, a na koniec przesiej mąkę. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka, a potem dodaj jajka. Po wymieszaniu składników dodaj gęstą śmietanę oraz śmietanę kremówkę, a następnie znów dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasteczkowy spód z lodówki i wylej na niego masę serową, potem uderz lekko blaszką o stół, by pozbyć się nadmiernego powietrza. Blaszkę z sernikiem połóż na większą blachę i podlej wodą – ten sposób pieczenia zapewnia, że ciasto będzie obłędnie delikatne i puszyste.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz sernik przez 30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miało złoty kolor z brzegu, a na środku będzie białe – wtedy należy uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik na czas całkowitego ostygnięcia. Wtedy pozostałe ciepło zarumieni środek, a jednocześnie nie spali brzegów. Po wystygnięciu wstaw do lodówki – najlepiej smakuje po schłodzeniu. Smacznego!