Dla wszystkich miłośników sernika mamy dzisiaj miłą niespodziankę. Przepis na ciasto serowe bez pieczenia z kajmakiem i krakersami na pewno trafi w gusta każdego łasucha. Moi bliscy przepadają za tym ciachem, a ja cieszę się, że znalazłam tę fantastyczną recepturę i mogę odtworzyć ten frykas we własnej kuchni. Powstaje w okamgnieniu, nie wymaga pieczenia i udaje się za każdym razem. Efekt jest przepyszny, musisz spróbować.
Twaróg, masa krówkowa i krakersy to połączenie idealne
Sernik to jedno z moich ukochanych ciast. Domownicy też go bardzo lubią, ale niestety nie zawsze mam czas, aby przyrządzać tradycyjny wypiek na kruchym spodzie. Testowałam różne wersje – z kakao, owocami, a nawet ziemniakami i zawsze zbierałam same pochlebne opinie. Tym razem postanowiłam upichcić sernik na szybko ze szczyptą nowoczesności. Dodanie do niego kajmaku i wanilii to ekstra pomysł, a zastąpienie klasycznego spodu z ciasta kruchego krakersami okazało się strzałem w dziesiątkę. Pracy nad deserem jest niewiele. Tak na dobrą sprawą wystarczy tylko połączyć składniki na masę serową i tyle. Potem pozostaje jeszcze poskładać wszystkie warstwy w jedną całość i gotowy specjał może trafić na stół. Łatwiej i szybciej się nie da.
To wspaniałe ciasto ma słodko-słony smak i czuć w nim wanilię. Zwieńczeniem słodkiej kompozycji są orzechy włoskie.
Przepis na pyszny sernik bez pieczenia
Składniki:
1 puszka kajmaku
2 opak. budyniu waniliowego bez cukru
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mleka
1 kg białego tłustego sera zmielonego 3-krotnie
150 g masła
5 jajek
aromat waniliowy
100 g orzechów włoskich
250 g słonych krakersów
Opis przygotowania:
Wykładamy blachę papierem pergaminowym i umieszczamy na dnie krakersy. Rozmieszczamy na nich warstwę kajmaku i przykrywamy ją słonymi ciasteczkami – jeżeli zostały ułożone na początku w pionie, to teraz umieszczamy je poziomo. Dzięki temu ustabilizujemy spód, a deser będziemy mogli łatwiej podzielić.
Na masę serową: do naczynia wlewamy mleko i dodajemy budyń waniliowy bez cukru, masło i wszystko podgrzewamy. Dokładamy cukier puder i mieszamy, a potem wrzucamy zmielony twaróg. Starannie mieszamy masę, a potem wzbogacamy ją o wanilię i jajka, znów wszystko łączymy. Masę zaczynamy lekko podgrzewać, ale pilnujemy, by się nie zagotowała, bo wyjdzie nam jajecznica. Dodajemy mieszankę mleka z mąką, gotujemy do chwili, aż uzyskamy gęstą teksturę. Nieustannie mieszamy, a po chwili 1/2 masy twarogowej rozprowadzamy na uprzednio umieszczonych ciastkach w formie. Potem kładziemy kolejną warstwę krakersów i wykładamy pozostałą część masy twarogowej. Przykrywamy krakersami i smarujemy je resztą kajmaku. Posypujemy wierzch rozdrobnionymi orzechami i wstawiamy deser do lodówki na całą noc. Smacznego.
Polecamy też przepis na sernik Snickers bez pieczenia.