Sernik na zimno jest idealnym pomysłem na deser, zwłaszcza w coraz cieplejsze dni. Istnieje jeden przepis, dzięki któremu przygotujemy to pyszne ciasto bez użycia piekarnika!
Idzie lato, a wraz z nim wiele osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i stawia na nieco inne potrawy. Jedną z nich niewątpliwie jest sernik na zimno. Poniższy przepis pozwala go przygotować w znakomity sposób!
Składniki na spód:
1 opakowanie herbatników (ok. 200 g)
70 g masła
Składniki na masę serową:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
Składniki na owocową górę:
500 g malin
2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania:
Dwie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostudzenia. Żelatynę z kolei zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, a herbatniki dokładnie rozdrabniamy przy użyciu blendera lub widelca. Mieszamy je potem z roztopionym masłem. Potem przygotowujemy tortownicę o średnicy 24-26 cm, smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią spód z ciastek, mocno ugniatamy i wyrównujemy, po czym wkładamy do lodówki.
Masę serową przygotowujemy od połączenia zalanej wodą żelatyny z 3/4 szklanki gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Przy pomocy miksera ubijamy śmietanę na sztywną masę. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i stopniowo serek mascarpone. Ubijamy tak długo aż składniki się połączą. Mikser przełączamy na niskie obroty i powoli dodajemy żelatynę. Na herbatniki przekłady masę serową i układamy maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Trzymamy w lodówce przez noc.