sernik nie stężał
fot. Pexels

W trakcie gotowania każdemu mogą się przydarzyć różne wpadki kulinarne. Niewyrośnięte ciasto czy lekko przypalony sos to tylko niektóre z potyczek, ale nie wszystko stracone – da się je naprawić. Na szczęście istnieją również sposoby, dzięki którym można z sukcesem poprawić strukturę sernika na zimno, który nie wyszedł poprawnie. Sprawdź, co to za triki i na czym polegają.

Jeżeli Twój sernik na zimno nie do końca stężał, to nie wpadaj od razu w panikę. Poznaj dwa sprawdzone sposoby – dzięki nim będziesz w stanie go uratować.

Co zrobić, gdy sernik na zimno nie stężał?

Poniższe metody są banalnie proste i raczej każdy powinien sobie z nimi poradzić – nawet osoba, która po raz pierwszy robi sernik na zimno.

Jeżeli na zewnątrz jest zbyt ciepło, deser najlepiej włóż na dłużej do chłodziarki. Natomiast, jeśli nie dodałeś do kremu serowego żelatyny, wtedy przelej masę do większego naczynia i dodaj do niej rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość przemieszaj i wlej do czystej tortownicy. Następnie umieść sernik w lodówce na parę godzin. Ten patent sprawi, że deser będzie idealny.

Przechowywanie sernika na zimno

Ciasto tego typu warto trzymać w lodówce. W optymalnej temperaturze może spędzić nawet cztery dni.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna