Pina colada to jeden z najpopularniejszych drinków, które możemy dostać w luksusowych egzotycznych resortach. Teraz ten niesamowity smak możemy przenieść do sernika na zimno! Przepis zaproponowany na portalu Kwestia Smaku, sprawdzi się jako letni deser!
Do przygotowania sernika na zimno potrzebne nam będą:
Twaróg sernikowy – 1 kg
Mleko kokosowe – 400 ml
Sok z jednej limonki
Likier kokosowy lub rum kokosowy – 4 łyżki
Żelatyna spożywcza – 3 łyżki
Cukier puder – 2/3 szklanki
Dodatkowo potrzebujemy:
Puszkę ananasa
Biszkopty – 70 g
Żelatyna spożywcza – 1 łyżka
Na początku wykładamy tortownicę (26 cm średnicy) biszkoptami. Syrop z ananasów wlewamy do garnka i podgrzewamy praktycznie do momentu zagotowania. Następnie dodajemy żelatynę (1 łyżkę) i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Całość przelewamy do innego naczynia, studzimy i wkładamy do lodówki.
Ananasy z puszki siekamy i rozdrabniamy blenderem, wcześniej zostawiamy 1 plasterek, który posłuży nam do dekoracji sernika.
Połowę mleka kokosowego przelewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania. Następnie odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę (3 łyżki), mieszamy do połączenia składników. Resztę mleka kokosowego chłodzimy w zamrażalniku.
Do podgrzanego mleka i żelatyny dodajemy 2 łyżki twarogu i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W kolejnych krokach dodajemy pozostałe porcje twarogu, cały czas miksując. Dodajemy także likier, sok z limonki i rozdrobniony ananas, całość mieszamy do połączenia.
Schłodzone wcześniej mleczko kokosowe i cukier puder ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy do masy serowej i ponownie miksujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy, na przygotowane wcześniej biszkopty. Całość umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Sernik dekorujemy plastrem ananasa i zalewamy przygotowanym wcześniej syropem ananasowym. Ponownie umieszczamy w lodówce na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!