Sernik Stracciatella to jeden z pyszniejszych wersji tego ciasta. Masa serowa z kawałkami czekolady to prawdziwy raj dla podniebienia, a w dodatku jest błyskawiczny w przygotowaniu. Poznaj przepis.
Ten sernik na zimno smakuje obłędnie do filiżanki kawy i nie tylko. Prezentuje się wyśmienicie na talerzu, jest ekspresowy w wykonaniu i z pewnością zasmakuje każdemu, a zwłaszcza tym najmłodszym. Przepis jest, prosty, szybki i tani.
Sernik Stracciatella – zrobisz go w 20 minut. Pyszny i szybki przepis
Składniki:
» 500 g sera białego mielonego
» 250 g sera mascarpone
» 150 ml śmietany kremówki 36%
» 200 g cukru pudru
» 200 g czekolady mlecznej
» 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszaj i podgrzej, ale nie gotuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier puder.
Ser zmiel albo zmiksuj do uzyskania gładkiej masy bez grudek, następnie dodaj ser mascarpone i zmiksuj krótko. Dodaj jedną łyżkę masy do przygotowanej żelatyny, wymieszaj i od razu dodaj do reszty masy. Wszystko dokładnie zmiksuj.
100 g czekolady zetrzyj na tarce bezpośrednio do masy serowej, a pozostałe 100 g posiekaj drobno na desce i wsyp. Dokładnie wymieszaj i wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem umieść w lodówce na kilka godzin, by masa stężała. I gotowe, smacznego!