Sernik wyszedł 2x bardziej puszysty. Dodałam owoce i ten składnik

sernik z owocami kandyzowanymi
fot. screen Youtube / Schnell und einfach

Ten przepis na polecamy każdemu, kto przepada za kolorowymi i pysznymi wypiekami. Miłośników sernika w Polsce nie brakuje – ten rodzaj wypieku cukierniczego cieszy się olbrzymim uznaniem i to niemal na całym świecie. Receptur na sernik też mamy pod dostatkiem. Powodzeniem cieszą się wersje z mrożonymi czy świeżymi owocami, czekoladą, orzechami, a nawet warzywami. W tej recepturze gwiazdorzą owoce kandyzowane. Nadają ciastu koloru i smaku. Deser prezentuje się wyśmienicie i bawi oko. Koniecznie upiecz ten smakołyk dla swoich bliskich.

REKLAMA

Delikatny i puszysty sernik wygląda bajkowo

W każdym domu znajdą się osoby, które po obiedzie mają ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. W grę nie zawsze wchodzą owoce czy naturalny serek. A co gdyby połączyć i jedno i drugie? Sernik z owocami kandyzowanymi i kaszą manną z pewnością zaspokoi twoje żądania. Wygląda niesamowicie i przyciągnie wzrok zarówno dzieci, jak i dorosłych. Na nadchodzące święta wielkanocne możesz upiec właśnie takie ciasto. Na pewno znajdzie się dla niego specjalne miejsce na stole. Obok tradycyjnej paschy, baby i mazurka będzie prezentował się mistrzowsko.

Dzięki dodatkowi kaszy wypiek jest lekki i puszysty, a do tego lżej strawny. Z kolei barwne owoce kandyzowane nadają mu maestrii.

Przepis na delikatny sernik z kaszą manną i owocami kandyzowanymi

Składniki:
3 jajka
pół kg twarogu
1 szklanka owoców kandyzowanych
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
4 łyżki kaszy manny
skórka z pomarańczy
skórka z cytryny
cukier puder

REKLAMA

Przygotowanie:
Najpierw ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, przekładamy partiami biały ser i mieszamy robotem. Wrzucamy starte skórki z owoców cytrusowych, a także kaszę mannę i kontynuujemy miksowanie.

Następnie dorzucamy owoce kandyzowane i wszystko łączymy. Blachę smarujemy masłem i wylewamy do niej przygotowaną masę serową z owocami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy sernik przez 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy deser i delikatnie studzimy. Oprószamy z wierzchu cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy, smacznego.

Podziel się: