Sernik z niezwykłą glazurą to prawdziwa uczta dla zmysłów smakowych. Po upieczeniu nie opada, jest mięciutki i aksamitny. Poznaj przepis.
Kremowy sernik z kajmakowo-migdałową posypką to bardzo prosty i smaczny deser. Pieczenie w kąpieli wodnej zapewnia idealną konsystencję i sprawia, że sernik nie opadnie po upieczeniu. Najważniejszym krokiem jest pozostawienie ciasta w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia.
Składniki:
» 260 g herbatników maślanych
» 40 g mleka
» 60 g roztopionego masła
» 550 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
» 8 g cukru wanilinowego
» 110 g cukru pudru
» 20 g skrobi kukurydzianej
» 110 g śmietanki (36% tłuszczu) w temp. pokojowej
» 1 jajko
Glazura kajmakowo-migdałowa:
» Puszka kajmaku
» 100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Herbatniki maślane zmiel w malakserze, a potem dodaj roztopione masło i wymieszaj. Wyłóż w okrągłej blaszce (24cm), wraz z całymi bokami i dobrze wyrównaj.
W misce umieść serek śmietankowy, wsyp cukier wanilinowy, cukier puder, następnie zmiksuj krótko, bez ubijania masy. Wlej śmietankę i dodaj jajko, a potem znów krótko zmiksuj. Przełóż masę na ciasteczkowo-maślany spód i wyrównaj jej powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 30 minut, następnie kolejne 30 minut w 150 stopniach. Obok foremki połóż naczynie z gorąca wodą.
Gdy sernik będzie ostudzony i gotowy, lekko podgrzej masę kajmakową, a następnie polej ją na wierzch ciasta. Posyp podprażonymi płatkami migdałów i gotowe, smacznego!