REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSernika nie robię już inaczej. Mieszam 3 składniki i podaję

Sernika nie robię już inaczej. Mieszam 3 składniki i podaję

skyrnik czekoladowy
fot. screen Youtube / The Cooking Foodie

Na widok sernika wielu osobom święcą się oczy. Nic dziwnego. To jeden z niewielu deserów, który podbił cały świat, ma wiele wersji i niemal wszyscy go kochają. Pieczony, czy na zimno, i tak działa tak samo na zmysły. Pobudza apetyt, rozbrajająco pachnie, a po spróbowaniu rozpływa się w ustach. Nie jest też trudny do zrobienia. Szczególnie ten z niewielu składników powstaje błyskawicznie. Sernik doczekał się swojego nowego wariantu, w którym zamiast standardowego sera twarogowego używa się serka typu Philadelphia. Przepis na sernik to bomba smaku. Niewiarygodnie, że z zaledwie 3 składników można wyczarować takie cudo. Musisz spróbować.

REKLAMA

Wkrótce ten przepis na sernik zawładnie całą Polską

W jego skład wchodzą zaledwie trzy produkty spożywcze: serek typu Philadelphia, ciemna czekolada i żółtka. W przepisie nie ma białego cukru ani mąki, zatem wypiek jest dietetyczny. Serek jest źródłem białka, budulca kości i tkanek, czekolada – magnezu, wspomagającego pracę umysłu, a żółtka – luteiny, dobrej na wzrok. Ekspresowy sernik czekoladowy to zdrowa przekąska na słodko!

Przepis na sernik czekoladowy

Lista składników:
● 3 jajka
● 100 g gorzkiej czekolady
● 120 g serka typu Philadelphia

Wykonanie:
Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przełóż ją do żółtek i serka, zamieszaj.

REKLAMA

Ubij białka na sztywno. Do kremu czekoladowego sukcesywnie dokładaj pianę i krótko mieszaj łyżką.

Otrzymaną masę przenieś do niezbyt dużej blachy wyścielonej pergaminem i ochroń od zewnątrz folią aluminiową.

Umieść ją w pokaźniejszej blaszce i wlej do niej wodę. Wstaw całość do rozgrzanego piekarnika. Deser ma się piec przed pół godziny, w dwóch turach. Najpierw piecz go w temp. 170°C przez kwadrans, a potem obniż temp. o 10°C i piecz przez następny kwadrans.

REKLAMA

Wyłącz urządzenie i zostaw ciasto do wystygnięcia na kilkanaście minut. Wyciągnij blachy, oddziel obydwie, a tę z sernikiem ostudź zupełnie. Krój na kawałki i częstuj rodzinę, smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA