Miłośnicy szparagów czekali cały rok a ten moment. W końcu szparagi zaczynają pojawiać się w sklepach. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Najlepiej smakują z wody lub z piekarnika.
Szparagi można serwować jako osobny posiłek na obiad lub kolację. Mogą również pełnić funkcję dodatku, na przykład do obiadu. Dobrze smakują szparagi pieczone w piekarniku. Jak je przygotować?
Do pieczenia najbardziej nadają się białe szparagi, bo są grubsze niż zielone i wymagają innej obróbki termicznej. Przygotowanie potrawy należy zacząć od umycia i obrania, pozostawiając główkę. Zdrewniałe końcówki trzeba obciąć lub odłamać. Jak informuje gazeta.pl, aby szparagi się dobrze upiekły należy naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
Następnie ułożyć w nim białe szparagi i doprawić solą, pieprzem albo innymi ulubionymi przyprawami. Warto skropić je oliwą a następnie piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Danie można urozmaicić poprzez zawinięcie szparagów w boczek. Można je również upiec w pierzynce z beszamelu.