Słodzisz herbatę miodem? Okazuje się, że wiele osób nie ma pojęcia o skutkach, które niekiedy mogą być opłakane. Miód jest uważany za zdrowszą i mniej kaloryczną wersją cukru. I choć jest to prawdą, można bardzo łatwo wpaść w pułapkę. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdź.
Miód jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo składników odżywczych. Dodajemy go do ciast, przetworów, marynatach. Większość osób stosuje go jako zamiennik cukru, do słodzenia herbaty. Niestety, mało kto ma pojęcie o pewnej, ważnej kwestii. Zanim dodasz miód do herbaty, przeczytaj dalszą część artykułu.
Słodzisz herbatę miodem? To może przynieść opłakane skutki
Cukier biały zawiera sacharozę, a miód kusi dużą zawartością składników odżywczych. Niestety ilość tych składników jest zbyt mała w porcji, z jakiej korzystamy. Nie przyniesie to zatem większych efektów. Miód składa się przede wszystkim z cukrów – fruktozy i glukozy, ale nie tylko, bo do tej listy można dodać także galaktozę, maltozę i sacharozę. Można więc wywnioskować, że miód jest prawie tak samo kaloryczny jak biały cukier. Wiele osób o tym zupełnie nie wie, a inny zapominają.
Słodzisz miodem? Uważaj na 1 haczyk
100 g białego cukru to 380 kcal, a w przypadku miodu to 300 kcal. Różnica nie zaskakuje, ale podczas słodzenia miodem łatwo możemy wpaść w pułapkę. Warto zwrócić uwagę na to, że miód jest prawie 2 razy cięższy, niż cukier. Co to oznacza? Mianowicie to, że kiedy słodzimy herbatę 1 łyżeczką miodu zamiast cukru to spożyjemy prawie 2 razy więcej kalorii. To pułapka dla osób dbających o zdrowy tryb życia i odchudzających.
Miód do herbaty, a właściwości
Niestety, po dodaniu miodu do gorącej herbaty, traci on swoje właściwości. Dlatego należy dodawać go do przestudzonej herbaty.
Warto pamiętać o tych wskazówkach, aby nie popełniać błędu.