Wielu z nas uwielbia jeść kanapki ze smalcem, lecz zazwyczaj zrobienie go jest długie i powoduje nieprzyjemny zapach w kuchni. Jest na to sposób – wystarczy przygotować smalec bez smażenia w piekarniku.
Kanapka posmarowana smalcem z cebulką lub ogórkiem kiszonym – pychota! Smalczyk wykonany w domu sprawdza się również do smażenia. Poznaj przepis na smalec bez smażenia i nie trać czasu na mieszanie i usuwanie tłuszczu z kuchni.
Smalec bez smażenia – przepis
Składniki:
1 kg słoniny,
2 spore cebule,
4 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić smalec w piekarniku?
Zmiel słoninę w maszynce do mięsa. Pokrój drobno cebulę, a następnie wyciśnij czosnek w wyciskarce. Połącz składniki, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj. Masa powinna być mocniej słona. Wyparz słoiki o pojemności 1l i umieść w nich masę do 3/4 wysokości, a na koniec mocno zakręć. Umieść je w zimnym piekarniku i dopiero ustaw temperaturę 180 st. C. Następnie piecz przez ok. 2 h. Jedz na zimno po ochłodzeniu słoików.