Smaruj tym kanapki zamiast masła, a twój organizm ci podziękuje. Pasta przygotowana jest z kilku składników – ich połączenie to prawdziwa bomba zdrowotna. Poznaj przepis.
Masło to smarowidło do pieczywa używane każdego dnia przez większą część ludzi na świecie. Niestety spożywanie go w większych ilościach nie wpływa dobrze na nasz organizm ponieważ powoduje wzrost cholesterolu LDL, który przyczynia się do powstawania chorób sercowo-naczyniowych. Jeśli chcesz, by twoje śniadanie było zdrowe i niezwykle korzystne dla zdrowia to przygotuj pastę słonecznikową z suszonymi pomidorami.
Pasta słonecznikowa zawiera dużo witaminy E, która jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy. Jest źródłem ważnych pierwiastków biorących udział w ważnych procesach biochemicznych, są to: magnez, selen, mangan oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Pasta wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, chroni przed rozwojem miażdżycy, wpływa korzystnie na płodność, ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwdepresyjne, wzmacnia też kości i redukuje poziom glukozy. Poznaj przepis i wypróbuj.
Smaruj tym kanapki zamiast masła. Ma korzystny wpływ na zdrowie
Składniki:
» 100 g słonecznika
» 5 suszonych pomidorów w oleju
» 1 ząbek czosnku
» 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
» 1 łyżka oleju z awokado
» szczypta pieprzu i soli
» opcjonalnie: odrobina soku z cytryny + liść bazylii
Przygotowanie:
Słonecznik zalej zimną wodą i pozostaw na 5-6 godzin albo przez całą noc. Namoczone nasionka wsyp do blendera i zmiel na pastę, następnie dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, sok z cytryny, bazylię i ponownie zblenduj. Przełóż pastę do słoiczka, następnie przechowuj w lodówce przez nie więcej niż 3 dni. Smacznego!